Bouillon poeder (veganistisch en alkalisch)

Breng je gerecht op smaak en versterk je gerecht met deze alkalische veganistische bouillonpoeder! Dit bouillonrecept wil je absoluut niet missen in je keuken. Je kunt ze toevoegen aan gerechten als soep, rijst en noedels; dus eigenlijk elk type gerecht dat je wilt!

Alkaline vegan boullion powder
Alkaline vegan boullion powd

De waarheid over bouillonblokjes die voorkomen in de supermarkt

Toen we jonger waren, zagen we onze moeders altijd bouillonblokjes uit de supermarkt gebruiken, zonder zich echt bewust te zijn van hoeveel giftige chemicaliën er in de producten zaten, vooral in de bouillonblokjes. Later in het leven begonnen mensen in de gezondheidsgemeenschap zich bewust te worden van het concept E-nummers (onnatuurlijke en anorganische stoffen). Het trieste is dat de bouillonblokjes in elk gerecht zaten dat onze moeders in de keuken maakten, maar de hoeveelheid E-nummers die in de bouillonblokjes uit de kruidenierswinkel zaten was immens hoog, en tot de dag van vandaag is er geen verandering in gebracht.

De waarheid over E-nummers is dat de algemene boulionblokjes op de lange termijn ongewenste of onnodige bijwerkingen kunnen veroorzaken. Mensen hebben gezondheidsproblemen gekregen door de aanwezigheid van E-nummers in verschillende voedingsproducten of supplementen.

Hierbij introduceer ik een gezondere alternatief voor bouillonblokjes…

De elementen die je in huishoudelijke voedingsmiddelen kunt vinden. Het is in plaats daarvan veel gezonder en verstoken van alles wat je pijn kan doen. Er zitten veel gezonde groenten in deze alkalische versie van bouillonpoeder die je smaakpapillen geheid zal verwennen!

Het is altijd mogelijk om andere soorten alkalische groenten toe te voegen aan je bouillonrecept, het is helemaal naar jouw smaak.

Hoewel ik er zeker van ben dat al mijn recepten smaakvol genoeg zijn, voeg ik toch liever dit unieke bouillonpoeder toe, omdat het net iets extra’s aan de gerechten geeft. Het is meer dan alleen een “finishing touch”, naar mijn persoonlijke mening gaat het verder dan dat!

Ingredienten:

  • 3 paprika’s in stukjes gesneden
  • 2 of 3 rode uien in stukjes gesneden
  • 2 of 3 cayenne pepers (liefst zonder pitjes)
  • 1 grote courgette in stukjes gesneden (met schil)
  • 1 venkel in stukjes gesneden
  • 1 bakje verse tijm in stukjes gesneden
  • 1 bosje peterselie in stukjes gesneden
  • een paar takjes rozemarijn
  • 1 theelepel pimentpoeder
  • 1 eetlepel extra gerookt paprikapoeder
  • 2 of 3 eetlepel himalayazout (optioneel)

Wat is verder nodig?

  • Droogoven of fornuis op een temperatuur van max 75 graden
  • blender of keukenmachine
  • bakplaten of ruime ovenschalen

voorbereiding:

  • Plaats de groenten en kruiden in een voorverwarmde oven op een temperatuur van 80 graden (of je kunt het tot 100 graden doen) voor ongeveer 8 tot 10 uur, maar het proces kan even duren. Dit proces is nodig om de groenten te laten drogen.
  • Schep in deze periode de groenten regelmatig om.
  • Als de groenten en kruiden een beetje droog aanvoelen, mix ze dan in een keukenmachine. Het moet eruit zien als aardappelpuree.
  • Verdeel het mengsel vervolgens over de bakplaat die je hebt gebruikt en laat het nog een paar uur drogen in de oven.
  • Doe de groenten weer in de keukenmachine als ze meer zijn opgedroogd.
  • Laat ze eventueel wat langer (drogen) liggen.
  • Voeg op het einde de gepureerde kruiden toe zoals de zwarte peperkorrels (1 eetlepel), pimentpoeder (1 eetlepel en voeg optioneel 2 tot 3 eetlepels zout toe
  • Bewaar je poeder in een droge pot. Nu kun je je nieuw gemaakte veganistische bouillonpoeder gaan gebruiken in elke maaltijd of soep!