Gebakken Speltcouscous Met Oesterzwammen En Hete Saus (Veganistisch &Alkalisch)

Een heel snel recept dat je smaakpapillen ongetwijfeld zal verwennen! Perfect voor de koude en warme seizoenen, wanneer je maar wilt!

Fried spelt couscous with oyster mushrooms and hot sauce 1

Spelt couscous als prima vervanger voor rijst (wilde rijst)!

De speltcouscous is een zeer goede vervanger van de wilde rijst. Ik hou van (wilde) rijst, begrijp me niet verkeerd, maar spelt couscous is zo makkelijk te bereiden!

Als ik het woord couscous hoor, komt de Marokkaanse keuken in me op. Maar in het verleden had ik nooit gedacht dat ik mijn recepten met couscous zou mixen totdat ik besefte wat ik er eigenlijk mee kon doen. En je hoeft het maar minder dan 5 minuten in gekookt water te laten staan, hoe makkelijk is dat!

het heeft een zeer unieke smaak waardoor je over het algemeen minder hoeft te kauwen, omdat de grootte van een couscouskorrel ongeveer 1/3 van een rijstkorrel is.

Voor mijn late nachtdienst als boodschappenkoerier in het verleden, wilde ik altijd zware, smakelijke maaltijden eten, maar ik stopte altijd op het laatste moment met het bereiden van mijn maaltijden. Dit recept was als het ware een van mijn zogenaamde ‘vluggertjes’-recepten. Dit recept is zeer nuttig als het gaat om tijdsbesparing en tegelijkertijd om uw smaakpapillen te plezieren. (belangrijkste voordeel, toch!?)

De oesterzwammen zijn zoals gewoonlijk vlezig en laten dit recept nog stralender schijnen dan het al is.

Deze cayennepeper maakt het pittig, agavesiroop geeft het een zoete smaak en de Alkalische sojasaus geeft het een extra zoute smaak. De Alkalische ketjap wordt gebruikt als vervanger van sojasaus en het ontbreekt naar mijn mening aan niets. Het is optioneel, maar naar mijn mening een smaakvolle toevoeging.

Je kunt de “tomatenhotsauce” (een van mijn andere recepten) gebruiken als hete saus aan de zijkant van mijn gerecht. Ik ben opgegroeid met het eten van mijn gebakken rijst met hete saus erbij, ik zou niet zonder kunnen!

Fried spelt couscous with oyster mushrooms and hot sauce 2

Ingredients:

  • 130 gram spelt couscous (bereid volgens de gebruiksaanwijzing van het couscous product)
  • 150 tot 175 gram oesterzwammen (in kleine stukjes gesneden naar hoogte of met de handen eraf halen
  • 1 theelepel zelfgemaakte bouillionpoeder, optioneel (zie recept)
  • 1/2 rode paprika gesneden in stukjes
  • 1 rode gesnipperde ui
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 1/2 theelepel pimentpoeder
  • stukje verse gember (1cm) in hele kleine stukjes gesneden
  • 5 eetlepel druivenpitolie
  • zeezout naar smaak
  • 1 eetlepel agavesiroop
  • 2 eetlepels alkalische ketjap(optioneel)
  • een paar gesnipperde takjes peterselie

Bereiding van het recept

  • verwarm 4 eetlepels druivenpitolie in een pan (wokpan) en bak hierin de fijngesnipperde uien en de gember enkele minuten plaats dan de champignons en bak ze terwijl je omschept(regelmatig) op een hogere temperatuur tot ze een beetje krokant zijn (maar niet te krokant) als de champignons al aan het slinken zijn de paprika en de cayennepeper al roerend toevoegen; en de rest van de ingredienten toe zonder de peterselie en de alkalische ketjap
  • voeg na 15-20 minuten bakken 1 eetlepel olie toe en voeg de couscous met de agavesiroop toe; blijf roeren terwijl je nog even verder bakt
  • voeg de peterselie toe met het zeezout (Himalaya)
  • zet het vuur uit en voeg de alkalische ketjap toe aan het recept en roer het erdoor. En je kan altijd nog meer alkalische ketjap toevoegen naar smaak.
  • Geniet nu van je heerlijke gebakken smeltcouscous met oesterzwammen en hete saus!

terug naar Home