Surinaamse (alkalische) groenten

Surinaamse groenten 1

In Suriname komen ontelbare groentessoorten voor. En In dit artikel bespreken we een aantal groentessoorten die voornamelijk voorkomen in Suriname en in andere Caribische landen wat zonder twijfel als alkalisch en niet-hybride word gelabeld door Dr.Sebi.

Neemt u gerust een kijkje op de pagina en kom genoeg te weten over de groentessoorten!

Wat is de groente Callaloo Amarath, oftewel klaroen in het Surinaams?

Amaranthus spinosus Callaloo klaroen 1

De groente Callaloo Amaranth (Chinese naam Hin Choy), komt oorspronkelijk uit West-Afrika. De plant, een soort amarant die wordt gekweekt voor zijn groenten, werd gedomesticeerd in Afrika en Amerika en wordt in veel delen van het Caribisch gebied(zoals o.a. Suriname en Guyana) gekoesterd. Het is niet alleen rijk aan smaak en voeding, het is een extreem veerkrachtig, zelfvoorzienend en productief gewas, waardoor het een ideaal superfood is.
Groene Amaranth Callaloo geeft gladde, heldere, zachte bladeren die licht kunnen worden gestoomd of zelfs rauw kunnen worden geconsumeert. Jonge stelen zijn zacht genoeg om te stomen, en volwassen stelen hebben een licht, donzig merg dat smaakt en aanvoelt als zomerpompoen.

Amaranth/ Klaroen wordt medicinaal sterk aanbevolen voor gebruik door patiënten met darmkanker, diabetes, te hoog cholesterol-gehalte en voor gewichts-reductie. Amaranthus betekent: ‘Niet verwelkend’ en staat symbool voor de onsterfelijkheid. Daarnaast heeft een zeer hoge ijzergehalte.

wat is Sopropo en waar komt het vandaan?

Je zou denken dat de vrucht valt onder de categorie groente valt, maar het is daadwerkelijk een vrucht!

De vrucht komt voor in Surinaamse toko’s/supermarkten, maar oorspronkelijk komt het niet uit het Caribisch gebied, maar uit het werelddeel Azië. De plant werd door migranten meegenomen en belandde op die manier op verschillende plekken in de wereld, zoals onderander Zuid-Amerika.

Inmiddels wordt op veel plekken gekweekt én gebruikt(ook in kassen in Nederland). Zo duikt de vrucht op in landen in Zuid-Amerika en in het Caribisch gebied. In Caribische landen zoals Suriname, Trinidad en Tobago en als voorbeeld Jamaica zijn de vruchten misschien wel het populairst en wordt het in allerlei gerechten gebruikt. 

Voor de duidelijkheid is het een ontzettend gezonde vrucht die boordevol zit met mineralen zoals; magnesiumfosforijzermangaan en zink.